Туреччина – міжконтинентальна країна. Азіатська частина Туреччини (розташована на Анатолійському плоскогір’ї) становить 97% держави і відділена від європейської частини Туреччини Босфорським протокою і Мармуровим морем. Площа Туреччини становить 783 562 кв км. Із заходу країна омивається Егейським морем, з півночі – Чорним морем і Середземним морем – з півдня. На сході країни переважає гірський рельєф, тут же протікають річки Євфрат і Аракс, і знаходиться найвища точка країни – гора Арарат (5 137 м).
Клімат країни середземноморський. Найсприятливіший час для відпочинку в Туреччині – період з квітня по травень і з вересня по жовтень. Погода в цю пору року має до екскурсій по Стамбулу, а центральна Анатолія радує прохолодою. Щоб уникнути москітів до Туреччини слід приїжджати до середини червня. Для пляжного відпочинку дуже вдалий час – з середини травня до вересня, коли на узбережжі Середземного моря стоїть тепла погода. На Чорне море найкраще приїжджати з квітня по вересень.
Турецька кухня вигідно відрізняється різноманітністю і простотою рецептів, а також високою якістю використовуваних інгредієнтів, що гарантує відмінні смакові відчуття. Багатовікове панування на турецьких землях Османської імперії залишило сучасній Туреччині гастрономічні традиції, в яких простежуються кулінарні риси Центральної Азії, Близького Сходу і Балкан.